logotyp: JAVISKO.sk
Vyhľadať

RUBRIKY

Blogy

Drobátka, Martin: Môj skvelý brat Robinzon. Foto: FEDIM 2023

Divadlo ako terapia

Divadlo je spôsob, ako vnímať svet inak. Či ste herec, alebo divák, divadlo na vás vplýva terapeuticky, je to istá forma regenerácie. Často majú herci a herečky podobný či skoro rovnaký životný príbeh ako ich postavy. Prostredníctvom divadla majú možnosť otvoriť svoje ťaživé problémy, analyzovať ich a následne sa z nich „vyrozprávať“, „vytancovať“ či „vyspievať“. Môžete s postavou súcitiť alebo sa na problém pozrieť s odstupom a zistiť, že ste sa naň pozerali zo zlého uhla. Aj samotný fakt, že sa o problém podelíte s divákmi, je oslobodzujúci. Ako sa hovorí, zdieľaný problém sa stáva polovičným. Ak máte s postavou spoločné niečo viac, dotkne sa to stvárnenia postavy. Vo väčšine inscenácií, ktoré som mal možnosť vidieť, osobná spätosť s postavou hercom pomohla rýchlejšie sa do nej vcítiť a vo väčšej miere autentickosti. Na druhej strane, za každým autentickým a osobne naplneným výstupom herca alebo herečky je veľa síl, počnúc ochotou otvoriť sa na javisku.

Tak ako terapia divadlom zaberá na niektorých hercov, funguje aj na divákov. Aj ja som sa často našiel v postavách, na ktoré som sa prišiel do divadla pozrieť. Určite sa vám to už niekedy stalo. Je to zvláštny pocit, akoby sme videli svoje životné rozhodnutia, no nemohli sme zasiahnuť. Je to neopakovateľný zážitok. Spôsob, ako na chvíľu zabudnúť na svoje problémy a zároveň sa im postaviť čelom. Divadlo milujem, hoci sú niektoré návraty z javiska či hľadiska do reality ťažšie, ako by som chcel.

Divadlo lieči aj tých, ktorí vytvárajú príbehy. Autori hier si rovnako vylievajú svoje srdcia na papier. A tak usudzujem, že divadlo – od písania textu po derniéru – je skvelá terapia, ak sa nebojíme otvoriť a počúvať…

Myslím, že je v podstate jedno, ako divadlo robíme. Nemusíme byť ani profesionáli, divadlo nemá predpísanú fixnú normu. Hlavne, že ho robíme s láskou. Lebo ak do divadla vstúpime s otvoreným srdcom, problém môže zostať za dverami divadla a my sa s ním môžeme konfrontovať, znovuzrodení divadlom.

Peter Grendár

žiak Mgr. art. Pavly Musilovej, ArtD., ZUŠ P. Mudroňa, Martin

Foto: Drobátka, Martin: Môj skvelý brat Robinzon, autor fotografie: Jaroslav Dvorský, FEDIM 2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

PODOBNÉ ČLÁNKY