logotyp: JAVISKO.sk
Vyhľadať

RUBRIKY

Blogy

Metiamtamus

Snová, no veľmi skutočná divadelná inscenácia

Akademický Prešov / Erasmus Theatre in Slovakia

57. ročník Akademického Prešova / Súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska
23. 4. – 2. 5. 2023, Prešov
Erasmus Theatre in Slovakia, FF UK a DF VŠMU, Bratislava
Kolektív: Metiamtamus repertenta
24. 4. 2023, 16:00, Malá scéna Divadla Alexandra Duchnoviča

Zhmotniť sny a dať im divadelnú podobu dokázali tvorivým spôsobom študenti zo zoskupenia Erasmus Theatre in Slovakia. Inscenácii tak nechýbalo medzinárodné zastúpenie zo Španielska, Francúzska, Nemecka či Veľkej Británie.

Metiamtamus repertenta, latinský výraz pre kolobeh snov v prírode, je názov inscenácie vysvietený na plátne, ktoré slúžilo ako kulisa, ale chvíľami aj ako hlavná postava. Za zmienku stojí aj atmosféra, ktorá sa rozliehala chodbami Divadla Alexandra Duchnoviča pár chvíľ pred samotným predstavením. Nadšených čakajúcich divákov spájali vášnivé príhody rozprávané pre divadlo príznačnou intonáciou, improvizácia s akou zabávali najmladšieho diváka s jeho žltým dáždnikom či stretnutia starých známych. To všetko sa vznášalo nad našimi hlavami a jednoznačne potvrdilo zdieľanú vášeň pre tento typ umeleckého prejavu.

Na začiatku bola tma a jediným prúdom svetla boli titulky na plátne, ktoré naznačovali kolobeh snov, svetla a tmy v prírode. Inscenáciu následne otvorila študentka z Francúzska hrou na flaute. Nacvičením francúzskeho súhlasu oui žiadala divákov, aby s ňou súhlasili vždy, keď sa ich opýta, či by prišli študovať do Francúzska. Postupne sa dej presúva do supermarketu v Bratislave, kde sa diskutuje o kúpe kakaových keksov Indián. Scénu strieda mladý turista z Veľkej Británie, ktorý si nemohol odpustiť ochutnávku slovenského alkoholu, degustoval ho s diváckym (ne)dobrovoľníkom. Rovnako zapamätateľné sú časti s pouličnou lampou, ktorá bliká ako signál „ostať tu“, spomienky na starých rodičov či fotografie starého otca vo vojenskej uniforme.

Spolu s prednesmi úryvkov básní v španielčine, francúzštine a so spevom pôsobia tieto scény ako sny – nutne nenadväzujú jeden na druhý, no tvoria istý kolobeh predstáv, myšlienok či názorov. O to dobrodružnejšie a lákavejšie je objavovanie, ktoré inscenácia divákom ponúka na ďalšie uvažovanie.

Tamara Eliašová
študentka mediálnych štúdií, Prešovská univerzita v Prešove

Foto: Patrik Čech
Akademický Prešov

Viac o divadle a inscenácii: https://ap.unipo.sk/divadlo-e-t-in-slovakia-df-vsmu-ff-uk-bratislava-metiamtamus-repertenta/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

PODOBNÉ ČLÁNKY