logotyp: JAVISKO.sk
Vyhľadať

RUBRIKY

Blogy

Pozor na vlka alebo na vlastné obavy?

Autorská inscenácia Červená (sa) čiapočka Divadla Dúhadlo, ktorá sa predstavila na festivale Scénická žatva, priniesla na javisko nielen klasický príbeh, ale aj dôležitú spoločenskú tému. V réžii, ktorá hravo odbočuje od tradičného rozprávkového dejového rámca, sme sledovali príbeh o dospievaní, láske a prekonávaní strachu.

Hlavná hrdinka Červená čiapočka prechádza vývojom od zvedavého dieťaťa po dospievajúce dievča, ktoré sa konfrontuje s vlastnou inakosťou a so strachom z neznámeho. Scény, kde sa jej ostatné dievčatá vysmievajú za snahu zapáčiť sa či kde bojuje s vlastnými obavami voči postave Vlka, sú emotívne a výstižné. Významný motív varovania „pozor na vlka“ od matky, ktorá sa snaží chrániť svoju dcéru, umocňuje napätie medzi túžbou po slobode a strachom z neznámeho.

Rekvizity a scéna pozostávajúce z drevených debien a tiež tieňohry boli jednoduché, no efektívne. Herci využili tieňohru na dopovedanie vnútorných bojov Čiapočky, čím pridali inscenácii vizuálnu i emotívnu hĺbku. Výrazné momenty, ako je stretnutie s chlapcom Andrejom, ktorý (nie) je vlkom, ale (i) potenciálnym partnerom, vykresľujú túžbu po láske a fyzickom zblížení – tému, ktorá je u ľudí s Downovým syndrómom často tabu. 

Inscenácia zároveň reflektuje prehnanú rodičovskú starostlivosť a potrebu detí osamostatniť sa. A, napokon, ponúka pozitívny odkaz: mnohé obavy, ktoré v živote máme, sú len našimi predstavami a práve ich prekonanie nám otvára cestu k láske a prijatiu. Záverečný bozk medzi Červenou čiapočkou a Vlkom je viac než len momentom nehy.

Divadlo Dúhadlo ukázalo, že komunitné divadlo má svoje nezameniteľné kvality a aj napriek odlišnostiam od divadiel nepracujúcich s marginalizovanými skupinami si zasluhuje miesto na prestížnych festivaloch ochotníckeho divadla.

Ema Olnerová

študentka muzikológie, členka Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne

Foto: Jakub Jančo; Divadlo Dúhadlo: Červená (sa) čiapočka; Scénická žatva 2024

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

PODOBNÉ ČLÁNKY