logotyp: JAVISKO.sk
Vyhľadať

RUBRIKY

Blogy

Pokušenia Jiráskovho Hronova

Jiráskův Hronov

celoštátna medzidruhová prehliadka amatérskeho divadla s medzinárodnou účasťou

Česká republika, Hronov, 2. – 10. 8. 2024

Pokušenia v rôznych podobách. V smiešnej, fatálnej, erotickej. Smiešne sa mení na nebezpečné, fatálne na banálne a erotické na racionálne.

Prvé stretnutie s diablom nám sprostredkoval súbor Láhor/Soundsystem z Prahy. Mal to byť Perfektní den, ale priplietol sa doň diabol. V podobe zástupcu študentov rozpúta na bežnej porade vysokoškolského senátu dramatický boj o moc. Pod zásterkou zvýšenia bezpečnosti študentov chce presadiť branné cvičenia a používanie ľahkých zbraní. Dokonale mrazivú paralelu s dnešným svetom nám ponúkla inscenácia v závere. Členovia senátu vedia, že rokujú s diablom, no v stanovách nenachádzajú žiadnu možnosť, ako z neho vylúčiť nadprirodzenú bytosť. Sú nútení sedieť spolu za jedným stolom, dokonca si podať ruky a ich jedinou chabou ochranou sú makové buchty a prísľub diabla, že bude konať zlo len „trošku“. Dosmiala som sa, no bolo mi úzko, pretože sa mi vynorila nielen aktuálna geopolitická situácia, v ktorej evidentne sedíme s diablom za jedným stolom a nemáme ani ten zázračný mak, ktorý by ho udržal na druhej strane stola, ale aj každodenné medziľudské vzťahy, v ktorých sa márne snažíme dohodnúť s ľuďmi s amputovaným súcitom a morálkou.

Pokušenie druhé – oravské malo vôňu vlhkej hliny. Slovenské divadlo dNO z Námestova sa „hrabe“ v histórii pravidelne a programovo. V inscenácii No Land sa dokonca ponorilo, aby sa dostalo k nánosom blata, ktoré pod veľkolepou Oravskou priehradou prikryli kostoly, domy, majetky, životy, osudy. Diabol je človek – ten slovenský typ, čo sa z hnedej prevliekol do červenej, budovateľ nového života. Oravci ma premiestnili mentálne i fyzicky. Namiesto vodných radovánok, diskoték, spomienok na výletné lode a romantický Slanický ostrov je miestom nárekov a bezmocnosti zaplavených, násilne vysťahovaných. Ani moje divácke miesto neostalo na mieste. „Pracovití“ oravskí herci nás donútili vziať si svoju stoličku a premiestniť sa spolu s celým diváckym davom za múr priehrady, na druhú stranu.

Diabolský trojlístok uzatvorila inscenácia divadelného súboru TRIARIUS z Českej Třebovej Fernando Krapp mi napsal dopis. Opäť ponor, ako sa patrí, hoci „len“ do akvária. Veľké ryby naháňali malé, manipulátor Fernando sa chytil do vlastnej siete a herecké trio hádzalo divákom návnadu raz tam, raz inam. Občas ma lapili do svojho akvária vášní a citov, občas som odplávala.

Veľkým pokušením pre autorky tohto textu je aj miestna gastronómia. Pochopiteľne, neodolali pokušeniu divadelnému a hneď po náročnej ceste do Hronova utekali do divadla, no neodolali ani diabolskému pokušeniu vo forme „svíčkovej“ a borůvkového knedlíku.

Katarína Jánošová, Alexandra Štefková

Foto: K. J., A. Š.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

PODOBNÉ ČLÁNKY